1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 16-ти международен форум „Да! На българската храна“

16-ти международен форум „Да! На българската храна“

Гарантиране на продоволствената сигурност - 16-ти Великденски форум от националната кампания „Да! На българската храна“

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони на ЕС Януш Войчеховски и френският министър на земеделието Жюлиен Денорманди, ще вземат участие със специaлно обръщение във втория международен форум от кампанията „Да! На българската храна“ - „Гарантиране на продоволствената сигурност“. Събитието ще се проведе на 08 април в хотел „Маринела“ в София  от 10:30 часа и на него ще се дискутират мерките за подпомагане на агробизнеса за преодоляване на последствията от войната в Украйна, стимулите за бизнеса в контекста на Зеления европейски пакт, стратегическия план на България като дългосрочна визия за развитие на земеделието, възможностите за европейското финансиране, както и новите финансови продукти за подкрепа.

Организатор на форума е независимата медия „Стандарт“ в партньорство с Министерство на земеделието, Българска агенция по безопасност на храните, Българска агенция за експортно застраховане, Комисия за защита на потребителите.

Европейски партньор на форума е евродепутатът от „Обнови Европа“ Атидже Вели, докладчик по  Общата селскостопанска политика и  Плана за биологично производство в Европейския парламент.

Форумът „Гарантиране на продоволствената сигурност“ е 16-тият Великденски форум от националната кампанията „Да! На българската храна“, която е дългогодишен основен медиатор в диалога между институциите и агробизнеса и се провежда в подкрепа на българските производители, преработватели и търговци, които трябва да се подготвят за предизвикателствата на войната в Украйна  и икономическата трансформация в контекста на Европейския зелен пакт.

Програмата на форума „Гарантиране на продоволствената сигурност“ ще включи няколко интересни панела.

Първият панел ще открие Атидже Вели, евродепутат от Обнови Европа, докладчик по Общата селскостопанска политика и  плана за биологично производство в Европейския парламент. Участие в него ще вземе заместник – министърът на земеделието Иван Христанов, председателят на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски и др.

Във втория панел участие ще вземат от Министерство на земеделието Аделина Стоянова – Директор на дирекция „Директни плащания“ и Елена Иванова – Директор на дирекция „Развитие на селските райони“, проф. д-р Христо Даскалов - изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните и др.

Участници във форума са представители на Европейската комисия и Европейския парламент, представители на изпълнителната и законодателната власт, академичните среди, посланици, браншовите организации и бизнеса.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.