1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 176 кг/дка е средният добив от слънчоглед в Търговищко

176 кг/дка е средният добив от слънчоглед в Търговищко

В три общини маслодайната култура е прибрана напълно

В три общини на Търговищка област слънчогледът е прибран напълно, съобщи Елена Николова, експерт в областната служба „Земеделие". Средният добив е 176 кг от декар, сочи справка на земеделската служба.

Кампанията по жътвата на маслодайната култура е приключила в общините Опака, Попово и Омуртаг. В Поповски регион стопаните отчитат най-високи добиви от 210 кг от декар. В другите две общини на областта - Търговище и Антоново, прибирането на културата е към края си. В Антоновско са реколтирани половината от площите, а в Търговищко - малко над 90 на сто, като средният добив е 164 кг от декар.

В Търговищка област със слънчоглед тази година имаше засети общо 253 047 дка. Най-много от тях - близо 93 000  дка са в Търговищко. През миналата стопанска година засетите площи с културата са били 195 000 дка, допълниха от областната служба „Земеделие".

Тези дни продължава и прибирането на царевица в областта. Стопаните са реколтирали около 92 на сто от общо засетите 163 163 дка. Средният добив сега е 310 кг от декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.