1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 196 проекта са подготвени от службата за свети в земеделието по мярка „Млад фермер” в Пазарджик

196 проекта са подготвени от службата за свети в земеделието по мярка „Млад фермер” в Пазарджик

Фермите І-ва категория са 85 с общо 2283 броя животни

От общо 372 проекта, изготвени от Областната служба за съвети в земеделието на гр. Пазарджик,  196 са по мярка 112  „Създаване на стопанства за млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това стана ясно по време срещата-дискусия, на която експерти разясниха пред повече от 100 земеделски производители от района на Пазарджик как и кога може да се кандидатства по мерките от програмата.

Младите фермери от района проявяват интерес към инвестиции в стопанства за зеленчукопроизводство, гъбарство и оранжерийна продукция, информира началникът на регоналната служба за съвети в земеделието Атанас Ланков. По мярка 214 "Агроекологични плащания" са подадени 125 заявления, а по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" – 51 проекта.

Експертите на Министерство на земеделието и храните напомниха, че следващият  отворен приемен прозорец по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства”, който е насочен към усвояване на гарантираните бюджети, стратира от 4 юли и ще продължи до 15 юли 2011 г.

Фермите І-ва категория в Пазарджик са 85 с общо 2283 броя животни. В областта има общо 713 ферми с 6384 крави, които не отговарят на европейските изисквания. Те трябва да се модернизират до края на годината, за да не бъдат закрити. Регистрираните ферми от ІІ-ра категория, които не отговарят само на критериите за качество на кравето мляко са 123 с общо 1271 крави.

Най-много са фермите от ІІІ-та категория с 4 броя и с над 4 крави – 499 с общ брой на животните 3649, а тези с над 10 броя животни от ІІІ-та категория са  91,  информира Виолета Кръстева - началник отдел в дирекция „Живтновъдство” на Министерство на земеделието и храните. Всички ферми от ІІІ-та категория, които не отговарят на изискванията за сграден фонд и за качество на продукцията, трябва максимално да се възползват от възможностите за кандидатстване по мерките за модернизация на стопанствата. По мярката за модернизиране на стопаните се възстановяват до 60% от направените инвестиции, а ако те попадат в нитратно уязвима зона в Натура 2000 или в земи с висока природна стойност, този размер е 75%.

Следващата седмица предстоят срещи-дискусии със земеделските призводители от Плевен и Ловеч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.