1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 2 млн. лв. са предвидени за обезщетение на земеделските производители с пропаднали площи

2 млн. лв. са предвидени за обезщетение на земеделските производители с пропаднали площи

Снимка:

За да получи един засегнат производител 100% обезщетение, той трябва да бъде и застрахован

2 млн. лв. е предвидената сума за обезщетение на земеделските производители, чиято реколта е засегната. В момента се правят обследвания на засегнатите площи от началото на годината, като производителите трябва да подадат заявления до 11 май. Това заяви в сутрешния блок на телевизия България он ер Павлина Ангелова, началник на отдел „Краткосрочни схеми за подпомагане” в Държавен фонд „Земеделие”.

Тя обясни, че максималният размер на обезщетението, което ще получи всеки засегнат производител, ще бъде в размер на до 80% от сумата, която е вложил. А самите суми варират от 80 до 700 лв. на дка. Конкретно тази година ще подпомагаме производителите със 60% от сумата. За да получи един засегнат производител 100% обезщетение, той трябва да бъде и застрахован, уточни Павлина Иванова. Част от сумата се поема от застрахователя, а другата част от Фонд „Земеделие“.

До момента около 500 производители на плодове и зеленчуци са се възползвали, а за миналата година около 50 – 55 производители ще получат обезщетения, коментира Иванова, като допълни, че като цяло земеделските производители, които се застраховат са прекалено малко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.