1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 20 хиляди лева ще са преките загуби от разорани декари с рапица в Южна България

20 хиляди лева ще са преките загуби от разорани декари с рапица в Южна България

Снимка:

Причината- липсата на дъждове през есента и ниските температури

20 хиляди лева ще са преките загуби от разорани декари с рапица в Южна България. Заради липсата на дъждове през есента и ниските температури сега хиляди декари с маслодайната култура в Старозагорско и Чирпанско ще бъдат унищожени. Климатичните изменения ще причинят сериозни загуби на арендаторите в района. 

В началото на март земеделските производители на юг от Стара планина ще засеят слънчоглед в опит да компенсират поне частично загубите си. Петко Харманджиев от Стара Загора има 500 декара с рапица, които напролет ще продълбочи.

Стопанинът обработва около 8000 дка със зърнени култури. Споделя, че има колеги в района, на които ще се наложи да разорат по 4000-5000 декара. Производителите, които са теглили кредити ще претърпят още по-големи загуби заради петпроцентната лихва върху усвоения финансов ресурс.

Производителят допълва, че застраховки за подобни щети няма – загубата ще е чиста. През последните години рапицата стана изключително популярна, очакванията на земеделците са за печалби от поне 70 лева на декар.

Автор: Мирела Спасова 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.