1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 201 млн. лева национални доплащания очакват да получат животновъдите през 2012 г.

201 млн. лева национални доплащания очакват да получат животновъдите през 2012 г.

Финансовата рамка за бюджетните средства се обсъжда с бранша повече от месец

Около 201 млн. лева национални доплащания се очаква да получат животновъдите през 2012 г. Това съобщи за Investor.bg председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов след среща между представителите на браншовите организации в агросектора и ръководството на Министерството на земеделието и храните.

Финансовата рамка за бюджетните средства, които ще бъдат отпуснати през следващата година, се обсъжда с бранша повече от месец.

Средствата за животновъдите са част от 500-те млн. лв., обещани от правителството на фермерите като национални доплащания за 2012 г., уточни Пламен Сапунджиев, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. За тази година националните доплащания бяха 470 млн. лв.

Агробизнесът очаква рамката да бъде одобрена и подписана от финансовия министър Симеон Дянков и в крайна сметка да бъде гласувана от правителството. Дотогава не е сигурно дали националните доплащания действително ще останат 500 млн. лв., заявиха участници в срещата.

От обещаните 201 млн. лв. за животновъдството около 50 млн. лв. ще са за свиневъдите и птицевъдите, допълни Синапов. Той припомни, че като цяло за животновъдството доплащанията за тази година са били около 140 млн. лв.

Със средствата за следващата година няма да реализираме печалба, а просто ще запазим досегашния брой на животните и темпа на развитие на сектора, каза още Синапов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.