1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 2090 земеделски производители от област Варна трябва да декларират доходите си пред НАП

2090 земеделски производители от област Варна трябва да декларират доходите си пред НАП

Субсидиите, получени през 2011 година, следва да се отразят в годишната данъчна декларация

2090 земеделски производители от областта, регистрирани в Областна дирекция ”Земеделие”- Варна, трябва да декларират доходите си за предходната година пред НАП до 2 май 2012 година. Земеделските производители ще трябва не само да подадат годишна декларация, но така също да начислят и платят данък за получените доходи през 2011 година, съобщи Дарик.

Дължимият данък е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%. Земеделските производители, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат да намалят данъчната си основа с 40%.

Тези от тях, които извършват дейност като еднолични търговци, не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата 2011 година и доказаните разходи.

Регистрираните земеделски производители, които са получили субсидии /финансиране/ през 2011 година, трябва да ги декларират пред НАП Варна и да заплатят дължимия данък. Субсидиите, получени през 2011 година, следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в приложение № 2 или 3 в зависимост от реда за облагане на доходите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.