1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 230 000 лв. са били изплатени неправомерно на овцевъдна кооперация за опазване на застрашени от изчезване породи

230 000 лв. са били изплатени неправомерно на овцевъдна кооперация за опазване на застрашени от изчезване породи

Това съобщиха от Съюза на животновъдите в България

229 377 лева държавни средства са били неправомерно изплатени по сключен договор през 2008 г. между Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и овцевъдната кооперация „Родопски звън” в Кърджали. Това е установила проверка на Инспектората на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), съобщиха от Съюза на животновъдите в България (СЖБ), предаде Агенция "Фокус".

Проверката е направена заради сигнал на три животновъдни организации, сред които и СЖБ. Заради съмнения за източване на държавни средства животновъдните организации изпратили сигнал на 27 септември 2010 г. до настоящия директор на агенцията по селекция доц. д-р Васил Николов. От писмения отговор, който Николов връща на животновъдите след проверката, става ясно, че съмнителният договор е подписан на 14 август 2008 г. между тогавашния директор на агенцията Костадин Желев и председателя на кооперацията Бойко Синапов.

Договорът е сключен на основание на Закона за животновъдството, според който ИАСРЖ изпълнява функция на национален координатор по управление и съхранение на генетичните ресурси в изпълнение на Програмата за консервиране на породите животни в България. Съгласно договора агенцията и кооперацията „Родопски звън” трябва да обединят усилия, научно-технически, производствени и материални ресурси за опазване на биологичното разнообразие в страната, като работата е съсредоточена върху три породи – Среднородопска порода овце, Искърско говедо и Родопско късорого говедо.

„След получаване на вашия сигнал разпоредих извършване на детайлна проверка относно обстоятелствата по сключване и изпълнение на договора и за констатираните факти и обстоятелства уведомих министъра на земеделието и храните”, пише до трите организации Васил Николов. От неговото писмо става ясно, че със заповед на земеделския министър Мирослав Найденов е разпоредена проверка, която Инспекторатът на министерството извършва. Инспекторатът дори е направил предложения, одобрени от земеделския министър, да бъде сезирана прокуратурата и изпълнителният директор на агенцията по селекция да предприеме действия за възстановяване на неправомерно изплатените суми в размер на 229 377 лева. Вече е изпратено писмо до председателя на кооперацията „Родопски звън” Бойко Синапов с искане за възстановяване на средствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.