1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 25 нови проекта по мярка 121 от ПРСР ще получат 3.7 млн. лв.

25 нови проекта по мярка 121 от ПРСР ще получат 3.7 млн. лв.

Със субсидии по програмата ще бъдат създадени четири овощни градини

Нови 25 проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” одобри Експертната комисия за осигуряване на прозрачност в ДФ „Земеделие”. Двайсет от проектоинвестициите са на растениевъдни ферми, а останалите пет са в сектор животновъдство.

По-голяма част от растениевъдите ще купят земеделска техника за овощарство или лозарство – пръскачки, пневматични ножици, надробител за лозови пръчки и клони, плугове, торачки. Със субсидии по програмата ще бъдат създадени четири овощни градини, както и насаждения от орехи и бадеми. Други двама производители планират да отглеждат по биологичен път черешови и бадемови насаждения. Те ще купят специализирана селскостопанска механизация, съоръжения за защита от диви животни, торове за подхранване и препарати за водене на борба с болести и неприятели.

Две от животновъдните стопанства са кравеферми, които ще инвестират в покриване на изискванията на Директива 91/676/ЕИО за опазване на водите от замърсяване с нитрати от селскостопански източници. Субсидиите за тези проекти са с 10% по-високи и достигат 60% от размера на одобрените раходи.

Друг бенефициент ще използва помощта, за да покрие минималните изисквания за защита и хуманно отношение към бройлери. Фирмата ще ремонтира пет халета и инвестира в силози за съхранение на фураж, система за енергоспестяващо осветление, система за охлаждане и вентилация, автоматична система за отопление и др.

Четвъртият одобрен проект в животновъдството предвижда ремонта на овцеферма, а петият е на ферма за патици, която ще купи пречиствателно съоръжение за отпадъчни води.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.