1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 29 са фермите първа категория в Кърджалийско

29 са фермите първа категория в Кърджалийско

Животновъдите се затрудняват най-вече с базата

Кравефермите в Кърджалийско, които са покрили всички евроизисквания за хигиена на суровото мляко са едва 29. Това показват данните на отдел "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" към Областната дирекция по безопасност на храните, цитирани от БТА. 

Още 30 се очаква да се присъединят към първа категория до края на годината, когато изтича срокът за това. От областната дирекция са връчили предписания на 1 003 ферми с пет и повече дойни крави.

Според наредбата за изкупуване на сурово мляко ферми с под пет крави не могат да кандидатстват за първа категория. След 31 декември 2011 г. мандрите ще изкупуват сурово мляко само от кравеферми първа група.

Това ще "удари" стопаните с по една-две крави, защото много от тях преживяват с продаденото мляко. Фермите от другите категории няма да бъдат закривани, ще използват суровината само за нуждите на семейството.

В Кърджалийско има 13 370 обори и ферми с крави. Животновъдите се затрудняват най-вече с базата. Трябва да имат отделни помещения за кравите, телетата и за съхраняване на млякото в хладилни вани. Особено внимание се обръща на хуманното отношение към животните. В оборите трябва да има постоянно питейна вода, добро естествено осветление, ток, говедата да не са на тясно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.