30 000 души от Източна Европа вече са в Германия

От Земеделския съюз се надяват през месец май да се запишат още работници

30 хиляди сезонни работници от Източна Европа са пристигнали тази пролет в Германия, след като правителството в Берлин смекчи мерките за наемането им. Въпреки това фермерите се оплакват, че този брой не е достатъчен.
 
Според стопаните източноевропейските работници се страхуват да не се заразят с коронавируса. Опасенията нараснаха още повече, когато преди няколко седмици един румънец почина от Ковид-19. В същото време се чуват все по-сериозни критики по адрес на фермерите, най-вече заради условията, при които живеят и работят сезонните помощници.
 
От Земеделския съюз се надяват през месец май да се запишат още работници, тъй като тогава започва беритбата на ягоди, а аспержите са в разгара си. Властите дадоха разрешение за наемането на общо 80 хиляди души, 40 хиляди през април и 40 хиляди през май. В нормални години бройката достига 300 хиляди.
 
Медии в Германия съобщават за сериозни нарушения на хигиенните норми при работата на полето. На много места работят групи от повече от 40 човека, без да спазват необходимата дистанция и без да са оборудвани с предпазни маски. Освен това в редица стопанства работниците са настанени в стаи с по няколко легла, където също не се спазва нужното разстояние.
 
Според издадените от правителството правила сезонните работници трябва да пристигат на групи и със самолет, като регионалните власти определят съответните летища. Там те трябва да бъдат посрещани от стопаните, които са ги наели, и през първите две седмици да бъдат настанявани отделно от другите работници във фермите. Работните групи не бива да превишават 20 души, хората да спазват дистанция от метър и половина и да носят маски и ръкавици.  
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.