1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Развитие и изкупни цени при слънчогледа

Развитие и изкупни цени при слънчогледа

Културата в централна и южна България е достигнала до 10-ти, 12-ти лист

Полетата със слънчоглед в Централна и Южна България са с леко забавено развитие. Причините са ранната сеитба и неблагоприятните климатични условия. Към момента прогнозата на експертите е изкупните цени на културата да са ниски.

Голяма част от фермерите в тези райони са засели слънчогледа рано - в края на февруари, началото на месец март. Високите температури на въздуха и на почвата тогава са били благоприятни за по-ранна сеитба.

Към момента, слънчогледът в централна и южна България е стигнал до 10-ти, 12-ти лист на развитие. Третиранията със хербицид са приключили, като в момента фермерите слагат листен тор на насажденията.

В някои стопанства в района, неспазването на сеитбените норми води до негативни резултати. Впоследствие, при реколтиране, броят на растенията е прекалено голям и това ощетява стопаните. Изкупните цени на слънчогледа за 2019 година се влияят силно от Украйна, Русия и Аржентина. При добра реколта в тези страни се очаква културата да задържи миналогодишните си цени от 520 до 550 лева за тон.

Гледайте още актуални новини в Емисиите на АгроТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.