1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Труден старт на розобера в Казанлъшката долина

Труден старт на розобера в Казанлъшката долина

По-голямата част от българското розово масло се изнася за чужбина

Труден старт на розобера в Казанлъшката долина заради студената и дъждовна пролет. Прогнозата е, че кампанията ще се забави с около две седмици. Очакванията на производителите са за по-слаба реколта.  

Все още розите в Казанлъшката долина не са разцъфнали. Миналата година, беритбата на розовия цвят е започнала в периода около Гергьовден.

Проблемът с липсата на розоберачи продължава и тази година. Работните кадри се ангажират на свободно договаряне.

В момента все още няма договорени изкупни цени. Очакванията на бранша са свързани с приемането на закон за маслодайната роза. Нормативният акт ще задължи производителите задължително да регистрират продукцията си. Целта е да се контролира сертифицираният качествен материал, от който се добива ценното розово масло.

По-голямата част от българското розово масло се изнася за чужбина. На България се пада 40% от розовото масло в световен план и то е известно с доброто си качество.

Въведени са и предложения за по-добра социална политика спрямо малките производители, както и узаконяване на договорите на продавачите и изкупвачите на розов цвят. Производителите на розово масло настояват и за държавна подкрепа за осугуряване на допълнителни пазари чрез земеделските и търговски аташета в посолствата на страните, проявили интерес към розовото масло.

Автор: Елена Дочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.