1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 30 породи овце у нас са застрашени от изчезване

30 породи овце у нас са застрашени от изчезване

Най-тежка е ситуацията при западностаропланинската овца, софийската и брезнишката

11 породи овце в България - всичките местни видове, формирани в продължение на хиляди години - изчезват, алармира пред БТА проф. доктор по селскостопанските науки Десимир Неделчев.

По данни на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) у нас съществуват 107 породи овце. От тях 30 са застрашени от изчезване, а 11 са на ръба на оцеляването.

В България се отглеждат основно млечни кръстоски, които са с неидентифициран произход, твърди проф. Неделчев. Те са резултат на стремежа за повишаване на добива на мляко, месо и вълна. Така вносните високопродуктивни породи изместили местните, които неусетно били погълнати и низвергнати. "Най-тежка е ситуацията при западностаропланинската овца, софийската и брезнишката", твърди Мариола Попова, началник-отдел в ИАСРЖ.

Само четири от родните породи са разширили ареала си. Съществуването на местните породи овце е  необходимо най-малкото заради биологичното разнообразие, категорични са специалистите. Животните се смятат за част от културното наследство на страната ни. В създаването им е вложен много човешки труд и умения. А и местните породи са най-приспособени към родните условия и най-малко боледуват.

Международната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) полага големи усилия за запазване на местните породи за нуждите на бъдещите поколения.

България е била на първо място в Европа по брой овце на глава от населението, а в момента е на едно от  последните места, твърди проф. Неделчев. По данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) у нас се  отглеждат 1,4 млн. овце. В годините на комунистическия режим са били 20 пъти повече, уверява проф. Андрея Колев, председател на Развъдната асоциация на аборигени породи овце от Западна България.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.