1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 30 породи овце у нас са застрашени от изчезване

30 породи овце у нас са застрашени от изчезване

Най-тежка е ситуацията при западностаропланинската овца, софийската и брезнишката

11 породи овце в България - всичките местни видове, формирани в продължение на хиляди години - изчезват, алармира пред БТА проф. доктор по селскостопанските науки Десимир Неделчев.

По данни на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) у нас съществуват 107 породи овце. От тях 30 са застрашени от изчезване, а 11 са на ръба на оцеляването.

В България се отглеждат основно млечни кръстоски, които са с неидентифициран произход, твърди проф. Неделчев. Те са резултат на стремежа за повишаване на добива на мляко, месо и вълна. Така вносните високопродуктивни породи изместили местните, които неусетно били погълнати и низвергнати. "Най-тежка е ситуацията при западностаропланинската овца, софийската и брезнишката", твърди Мариола Попова, началник-отдел в ИАСРЖ.

Само четири от родните породи са разширили ареала си. Съществуването на местните породи овце е  необходимо най-малкото заради биологичното разнообразие, категорични са специалистите. Животните се смятат за част от културното наследство на страната ни. В създаването им е вложен много човешки труд и умения. А и местните породи са най-приспособени към родните условия и най-малко боледуват.

Международната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) полага големи усилия за запазване на местните породи за нуждите на бъдещите поколения.

България е била на първо място в Европа по брой овце на глава от населението, а в момента е на едно от  последните места, твърди проф. Неделчев. По данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) у нас се  отглеждат 1,4 млн. овце. В годините на комунистическия режим са били 20 пъти повече, уверява проф. Андрея Колев, председател на Развъдната асоциация на аборигени породи овце от Западна България.

Загива средният стопанин, който има по 30-40 овце, алармира още проф. Неделчев. По думите му тук-там се създават стопанства, които имат от 300-400 до няколко хиляди овце. Има цели обезлюдени райони в Северозападна България, където животните са рядкост. Съществуват дори села, в които няма нито една овца (или коза). Според проф. Неделчев едрите земеделци съсредоточават усилията си върху разработването на десетки  хиляди декари земя, без да отглеждат нито едно животно.

"По този начин в земята не се връща обратно нито един от необходимите й микроелементи и се нарушава съотношението между производство на зърнени храни и животновъдна продукция. Ние реално изнасяме  суровина - нашето зърно, а внасяме месо. Това е все едно да изнасяш руда, а да внасяш машини", коментира ученият.

Изкупуването на агнешко месо у нас е много трудно, твърди още проф. Неделчев. По думите му наши търговци го вземат по-евтино в Румъния. Те купуват румънски агнета, колят ги в Силистра и правят реекспорт в Гърция и други страни, разкрива професорът. В същото време производителите на български шилета не могат да намерят пласмент за продукцията си, отбелязва той.

Необходимо е да възродим средната класа в селото, категорични са експертите. По техни данни овцевъдството най-лесно може да се свърже с биопроизводството. Във Великобритания 80% от овцете са сертифицирани като биологични, а у нас това е голяма рядкост, отчитат от ИАСРЖ. Специалистите са категорични, че са необходими по-големи стимули за развитие на овцевъдството, защото отрасълът дава суровина на кожарството, кожухарството, текстилната и млечната промишленост.

От МЗХ предвиждали увеличение с 38% на броя на овцете, заяви Камелия Костадинова, държавен експерт в Дирекция "Животновъдство" в МЗХ. За целта ведомството било разработило перспективи за развитие на отрасъла до 2014 г. За поддържане на националния генофонд се даваха държавни помощи до 2009 г., обясни Костадинова. В момента животновъдите получават национални доплащания по 28 лв. на овца.

Същевременно по две мерки от ПРСР тази година се стимулира овцевъдството в уязвими зони и необлагодетелствани райони. Секторите, които не се подпомагат изобщо, са свиневъдството и птицевъдството, твърди Костадинова.

Говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и биволовъдството от тази година имат подпомагане, посочи държавният експерт. По данни на МЗХ през 2014 г. общото поголовие на овцете в България трябва да достигне 1,7 млн.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.