1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 330 лв. предлагат търговци за тон зърно на зелено

330 лв. предлагат търговци за тон зърно на зелено

Стопаните в Добруджа очакват добра реколта

Търговци вече изкупуват зърното на зелено. Цената, която предлагат на тон, е 330 лв., съобщиха земеделски производители в Добруджа, пише "Стандарт". Стопаните очакват добра реколта и се надяват в началото на изкупната кампания на пшеницата цената да достигне 370-380 лв. за тон. Заради големите очаквания за цените фермерите не бързат да продават. Анализатори на пазара обаче коментират, че това може да им изиграе лоша шега заради очакваната богата реколта в световен мащаб. Според експертите при прибирането на зърното цената може да падне и под 330 лв.

Жътвата на пшеницата в региона ще започне в края на идната седмица. В момента вече усилено в почти цялата област върви жътвата на ечемик, като средният добив от реколтираните към момента площи е от порядъка на 375 кг на декар, но на места някои стопани са прибрали и 550 кг ечемик от декар. Ечемикът се търгува към момента на 350 лв. за тон, като цената е същата като миналата година.

Земеделци споделиха още, че в момента част от производителите са притеснени за царевицата, която във вътрешността на областта е застрашена от продължителното засушаване. По-добро е състоянието на посевите с царевица в крайморските общини, където преди поредното затопляне паднаха обилни валежи и подхраниха посевите с нужната влага. Царевица от миналогодишната реколта се изнася за Италия и Испания през пристанище Балчик. Миналата седмица бе натоварен кораб, като цената на царевицата е от 380 до 400 лв. за тон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.