1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 4-ти винен конкурс и фестивал

4-ти винен конкурс и фестивал

Конкурсната част ще се проведе на 28 и 29 май

Световни имена във винения бранш ще бъдат част от журито, което ще оценява вината на тазгодишното издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC). Към оценяващите се присъедини Джулия Хардинг MW, дясна ръка на световноизвестната Джансис Робинсън MW. Освен вината на конкурса тя ще дегустира и вината, които участват във Фестивала на BIWC. Род Смит MW също е част от журито и ще бъде панелен съдия по време на конкурса. Той ще води майсторския клас La vie en rose, по време на който ще има сравнителна дегустация на три френски розета от Прованс и три балкански розета с подобни качества. В комисията от дегустатори отново ще участва и Ясен Захариев от DiVino, който се утвърди като един от най-добрите дегустатори на BIWC през годините.

За пореден път сред оценителите ще бъде и единственият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, Константинос Лазаракис MW, който е и председател на конкурса.

Специално за BIWC в София пристигат винени търговци и журналисти от Холандия, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения и Македония.

Конкурсната част ще се проведе на 28 и 29 май, а вината от Балканския международен винен конкурс ще могат да бъдат дегустирани по време на фестивала, на 30 и 31 май, в градината на Гранд Хотел София.

Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано и от още един интересен формат. Balkan Flavor е изложение за кулинарни туристически атракции, организирано от Софийския филиал на асоциация Балкания – Балканска Асоциация за Алтернативен Туризъм, основана през 2009 г. в Скопие. Целта на това изложение е да допринесе за популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

Повече информация вижте в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.