1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 45% от италианците предпочитат традиционните продукти

45% от италианците предпочитат традиционните продукти

Когато става дума за селско стопанство и храни, италианците продължават да са привърженици на романтичната представа за традиционно произведените продукти от близкото и по-далечно минало. Жителите на Ботуша все още посрещат с недоверие новите технологии, показват резултатите от наскоро проведено допитване.
 
45% от запитваните смятат, че направените по старите рецепти храни, са по-качествени и по-вкусни. 18 на сто са готови да плащат по-висока цена за традиционното производство. Въпреки своя скептицизъм, 54 % от потребителите в Италия са наясно, че климатичните промени налагат преход към по-модерни технологии.
 
Според авторите на изследването, недоверието на италианците спрямо новостите в селското стопанство и хранителната индустрия се дължи на липса на информация.
"Недостиг на храни, управление на ресурсите или климатични катастрофи – за италианците това все още са нереални проблеми", изтъкват експертите. Много от традиционните за страната храни и суровини междувременно идват от чужбина, но гражданите не си дават сметка за това, посочват те.
Статистиката показва, че за последните 10 години вносът на суровини и готови храни е скочил с 55 %, а износът – с 80 на сто. Италия се нуждае от стратегия за устойчиво производство в аграрния сектор, а това може да се постигне само с помощта на нови технологии, включително генни модификации.
 
Селското стопанство в страната е силно разпокъсано, за разлика от други големи европейски държави. Парцелите са малки, средно по 11 хектара, а за прецизно земеделие почти не става дума, тъй като липсва подходящата инфраструктура, посочват от фермерската организация Колдирети. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.