1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 47% от българското краве мляко покрива евростандартите

47% от българското краве мляко покрива евростандартите

В страната има 76 000 стопанства за добив на краве мляко

47% от кравето мляко, произведено у нас, покрива европейските стандарти за качество и безопасност за потребителите, съобщи Полина Марина - експерт в дирекция "Животновъдство" на Министерство на земеделието и храните, цитирана от  БТА.

Млякото се добива от около 4 000 ферми. Броят им не е много голям на фона на високия процент производство, коментира Марина. В страната има 76 000 стопанства за добив на краве мляко. Най-силна е концентрацията им в Пловдивско, Сливенско, Ямболско и Добруджа. Там, според специалистите, са най-добри условията за говедовъдство. И ако неотдавна средният брой крави в една ферма е бил 1,5 - 2, сега вече е 4-5 по данни на земеделското министерство.

За да се увеличи делът на качественото мляко предлагаме мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони на всички ферми трета категория, които в страната наброяват 23 127, каза Марина. По думите й за сектор "Мляко" е осигурена и държавна помощ, която увеличава субсидията на производителите. Досега тя е била между 40 и 60 процента. С държавната помощ субсидията се вдига до 75 на сто.

Преходният период за постигане на стандарта на краве мляко, който беше удължен, изтича в края на тази година. На всички фермери обаче, направили вложения, ще бъде дадена възможност да довършат инвестицията си и да преминат в първа група. От министерството напомнят на закъснелите да стартират инвестицията сега. Необходимата сума е около 3 500 евро, а тези, които не успеят да постигнат стандарта, ще бъдат затворени.

Секторът се окрупнява: Преди седем години голяма част от фермерите са били на възраст над 60 г. и са отглеждали по една крава, сега техният процент намалява, а големината на фермите расте. От 1-2 крави във ферма преди години сега броят е вече 4-5, сочат данни на земеделското министерство.

Кравето мляко е най-консумираната преработена суровина в Европейския съюз. Почти всички пресни млечни продукти се произвеждат от краве мляко, твърди Марина. По думите й повечето от другите млека - овче, козе и биволско се използват за производство на специфични сирена с дълъг период на зреене. Стандартите за тях са много по-ниски и България ги е защитила още през 2007 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.