1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 5-6 хлебозавода вече са преустановили дейност

5-6 хлебозавода вече са преустановили дейност

Себестойността на хляба ще продължава да расте, твърди Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

От месец юни досега цената на хляба е нараснала с около 35%, съобщи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. В калкулацията на цената влизат няколко компонента, първият от тях е цената на брашното. В момента тя, по думите на Кукушева, е достигнал критичните 1000 лв./т. На второ място - цената на енергията е изключително завишена - в рамките на 400%, цената на синьото гориво е скочила 5 пъти, цената на труда се покачва, както и на съпътстващи материали като мая, сол, вода. Общата тенденция показва, че себестойността на хляба ще продължи да расте.

По думите на Кукушева 5-6 хлебозавода са преустановили дейност и са разпуснали персонала си. В момента хлебопроизводителите се опитват да концентрират дейността си в 1-2 обекта и да затворят други съпътстващи обекти, за да намалят разходите.

Мариана Кукушева допълни, че сивият сектор продължава да краде от рентабилността на производителите и от джоба на потребителите. В момента сивият сектор се увеличава драстично, защото контролът е занижен. Проверки се правят в предприятията, които работят на светло. „Затова апелът ни към правителството е за повече държавност и реален контрол в реално време при реални нарушители“, каза Кукушева. И допълни: „Нашето огромно очакване е, че настоящият кабинет ще изработи законопроект за въвеждане на 9% ставка ДДС на храните, защото това е една силна антиинфлационна мярка, която ще има огромен социален ефект, защото потребителите винаги плащат. Освен това, въвеждането на по-ниската ставка ще даде глътка въздух на бизнеса, а в същото време ще покачи платежоспособността на потребителите. Повишеното потребление е посока, от която печелим всички, смята Кукушева.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.