1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 55% от засетия ечемик в Старозагорско е ожънат

55% от засетия ечемик в Старозагорско е ожънат

Средният добив на декар е 402 кг

55% от засетия ечемик в Старозагорско  вече е ожънат, съобщиха за  АГРО ТВ  от областната земеделска служба. Средният добив на декар е 402 кг. Прибирането на реколтата в региона започна  масово преди десет  дни, но кампанията върви трудно заради полегналите посеви.

Масивите със зърнени  култури в област Стара Загора  през тази стопанска година са 868 843 декара. От тях най-голяма площ заема пшеницата - над 600 хил. декара. Жътвата при нея също започна, ожънати са едва  1% от площите. Средният добив засега е 466 кг за дка.

При ечемика добивът е 402 килограма на дка, което е под очакванията на зърнопроизводителите. От засетите с ечемик 164 208 декара, малко повече от половината вече са ожънати.

Лошото време забави началото на кампанията, заради което фермерите се опитват с бързи темпове да приберат реколтата, за да не се влоши качеството. На този етап според тях е рано да се прави оценка за състоянието на зърното.
280 декара са пропадналите площи в областта, които са засети с царевица за зърно, съобщиха още от областната земеделска служба.
Очаква се жътвата на ечемика да приключи най-рано в общините Гълъбово, Опан, Раднево и Стара Загора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.