1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 62 милиона тона зърнени култури ще приберат украинските фермери тази година

62 милиона тона зърнени култури ще приберат украинските фермери тази година

Реколтираните площи ниви в размер на близо 14 милиона хектара

62 милиона тона зърнени култури ще приберат украинските фермери тази година, с което остават с 4 милиона тона под рекордната реколта от 2016-та. До момента са ожънати 93 процента от площите, съобщават от агроведомството.

Реколтираните площи ниви в размер на близо 14 милиона хектара са вкарали малко над 56 милиона тона зърно в хамбарите. Жътвата на царевицата протича при добри темпове и се очаква да приключи до няколко дни. Към 15 ноември са били ожънати 77 процента от площите, от които са прибрани близо 18 милиона тона. Реколтата от пшеница тази година е в размер на около 27 милиона тона. Култури като ечемик, ръж, овес и различни видове бобени също вече са ожънати.

От миналогодишната рекордна реколта Украйна успя да изнесе почти 44 милиона тона. За тази година не се предвижда спад на експорта, въпреки че реколтата ще бъде с 4 милиона тона по-малка.

Подобно количество зърно ще изнесе и Русия, сочат прогнозите на експерти в Москва. Традиционно, най-голям дял има пшеницата с 34 милиона тона, като това е с една четвърт повече от предишната стопанска година. Износът на руски ечемик ще се увеличи с три четвърти до 5 милиона тона.

Положителното развитие на експорта се дължи на нова рекордна реколта в страната, която се изчислява на около 133 милиона тона, спрямо 121 милиона тона през миналата година. Най-голям ръст, 14 процента, има при пшеницата и ечемика, като количествата достигат 83,5, респективно 20,5 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.