77 млрд. евро оборот със защитени продукти в ЕС

51 % от оборота са генерирани с вина

Оборот от 77 милиарда и 150 милиона долара е постигнат в Европейския съюз през 2017 година с храни и напитки със защитено географско обозначение. Това става ясно от доклад на Европейската комисия, публикуван в Брюксел. При общ оборот в хранително-вкусовия сектор от малко над 1 билион евро това прави около 7 %.
 
През 2017 година в списъка на защитените продукти са регистрирани 3200 нови, от които половината са вина, 43 процента са храни, а 7 на сто са спиртни напитки.
 
51 % от оборота са генерирани с вина, отчитат от Комисията. Като сума това прави 39 милиарда евро. Храните имат дял от 27, а спиртните напитки са дали 10 милиарда евро.
 
В своя доклад експертите подчертават, че стоките със защитено обозначение се продават на по-високи цени, отколкото сравними продукти без сертификат. Средната цена на разгледаните продукти е двойна, а при вината дори три пъти по-висока. През периода защитените стоки са имали дял от 15 процента от целия европейски износ на храни и напитки. И тук виното е най-важната продуктова група с почти 50 на сто. Основните трети пазари за тези стоки са Съединените щати, Китай и Сингапур, внесли половината количества.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.