1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германски еколози настояват за намаляване на консумацията на месо

Германски еколози настояват за намаляване на консумацията на месо

Активистите настояват и за задължителен етикет, който да указва начина на отглеждане на животните

Германците да намалят консумацията на месо наполовина, настояват природозащитни организации във Федералната Република. Само така животновъдството и опазването на околната среда могат да съжителстват, без взаимно да си вредят, се казва в новия "Атлас на месото", публикуван от екоактивистите.

"Атласът" излиза за четвърта поредна година, издаван от няколко природозащитни организации в Германия. В предговора на новото издание се казва, че съществуват редица политически инструменти, които могат да спомогнат за преминаването към едно по-екологично животновъдство. Авторите настояват да се предприемат съответните мерки на национално и европейско ниво и посочват няколко основни обществени дейности, които трябва да се променят.

На първо място се поставя намаляването на консумацията на месо, за да се премине към по-хуманно отглеждане на животните. Според авторите, хората в развитите държави трябва да потребяват 50 процента по-малко месо.

Активистите настояват и за задължителен етикет, който да указва начина на отглеждане на животните. 60-те милиарда евро, които Европейският съюз ежегодно дава за селско стопанство, трябва да се харчат най-вече за екологично и хуманно животновъдство. С тези пари трябва да се финансират мерки за защита на подпочвените води от нитратите, внасяни от животните. За целта поголовията трябва да бъдат драстично намалени, се казва още в Атласа на месото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.