1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 80% от ядките в света идват от Калифорния

80% от ядките в света идват от Калифорния

Сушата в щата е една от най-тежките в историята

Калифорния осигурява 83% от световното производство на бадеми. През настоящата година обаче, сушата засегна сериозно реколтата от горчивия плод. Как индустрията се справя с недостига на вода  и защо светът е толкова зависим от калифорнийските бадеми? 

Сушата в Калифорния е една от най-тежките в историята. Според експерти от Съвета по бадемите, те не са „най-жадните“ култури, които се отглеждат в региона, въпреки че се нуждаят от много вода. Бадемовите дръвчета намаляват, независимо от разширяването на площите. През настоящата година териториите, които са засадени с бадеми в Калифорния, надхвърлиха 1 милион декара. Направени са и значителни инвестиции в стратегии за икономия на вода. Най-важната иновация е преходът към микронапояване, което доставя водата директно към кореновата система на дървото. Напояването, което се извършва под земята, е по-ефективно. 

Бадемите са атрактивна инвестиция в сферата на земеделието. В  Калифорния е изградена мрежа между пчелари и бадемопроизводители за постигане на възможно най-добро опрашване на дръвчетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.