1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 805 милиона души по света нямат достатъчно храна

805 милиона души по света нямат достатъчно храна

Причинените от хората продоволствени проблеми са се удвоили за последните 20 години

Как да се помогне на милионите гладуващи по света? Отговори на този въпрос търси международната хуманитарна организация FIAN и посочва основните проблеми с продоволствието в бедстващите райони.

По света се произвеждат достатъчно хранителни продукти. Според FIAN обаче много хора са прекалено бедни, за да могат да си купуват наличната храна. Решението не се крие в изпращането на храни, смятат от организацията. Често тези пратки биват откраднати или продавани, от което се облагодетелстват малцина. Помощите смъкват цените на продуктите и местни производители губят желание за работа. 

Военни конфликти, като например в Сирия и Ирак, са отговорни за много от кризите с продоволствието. Природни катаклизми, породени от климатичните проблеми, ще засягат в бъдеще все повече бедните държави, които и без това не произвеждат достатъчно храни. Причинените от хората продоволствени проблеми обаче са се удвоили за последните 20 години, посочват от FIAN.

Гладуващи има не само в Африка, както смятат мнозина. Там всъщност живеят само 25% от хората, страдащи от недохранване. 50 на сто са в азиатско-тихоокеанския район, друга част – в Южна Америка. Дори в Съединените Щати има милиони хора, които нямат достатъчно храна. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.