1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 90% от зеленчуците и плодовете, които българинът купува са вносни

90% от зеленчуците и плодовете, които българинът купува са вносни

Снимка:

Производството на зеленчуци у нас се свива с всяка изминала година

За четири години, през които Мирослав Найденов е министър на земеделието почти 80% е намаляла реколтата от картофи, съобщава вестник "Преса" на челната си страница.

Найденов може искрено да вярва, че излизайки от ведомството, оставя аграрния отрасъл в добро състояние, но картината се оказва доста по-различна. Производството на зеленчуци у нас се свива с всяка изминала година, посевите пострадаха от сушата, а напоителните канали са съсипани. Средният спад при основните зеленчуци – картофи, краставици, чушки, домати и зеле е 38%.

В момента 90% от зеленчуците и плодовете, които българинът купува са вносни, съобщи служебният министър на земеделието Иван Станков. По данни на търговците, доматите идват от Турция, краставиците от Йордания, а чушките са македонски. Бялото саламурено сирене всъщност е гръцко – "фета". Излиза, че в шопската салата само думата "шопска" е българска, съобщава още изданието. Българинът консумира египетски картофи, а забрави вкуса на самоковските и смолянските картофи, с които бяхме известни в света, пише изданието.

Според председателя на Съюза на българските аграрни организации Людмила Тодорова, само през 2011 година 140 хиляди души са напуснали селата. Заетостта в тези райони е 36%, отбелязва БГНЕС.

Припомняме ви, че миналата седмица, на 26 март, Найденов беше официално обвинен в корупция, свързана с подкрепяната от ЕС хранителна програма и опит да подкупи свой подчинен в размер на 200 000 лева. Мирослав Найденов е първият обвинен министър от предходното правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ. Кабинетът на Борисов подаде оставка през миналия месец на фона на протести срещу ниския жизнен стандарт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.