1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 99 процента от българското розово масло се изнася

99 процента от българското розово масло се изнася

Българското розово масло ще попадне сред стоте европейски продукта, които ще бъдат защитени от имитации в Китай

99 процента от българското розово масло се изнася. Секторът обаче не е защитен от фалшификати, коментират производители. Контролните органи - Министерство на финансите и Агенция Митници - не осъществяват физически контрол и суровината, която се изнася е с неясно съдържание. Българският произход на символа на страната ни - розовото масло трябва да бъде защитен по-добре, смятат от Асоциацията на етеричните масла.

От браншовата организация коментират, че държавата купувач – от Европейския съюз или трета страна, не различава българския сорт роза и популярният хибрид роза дамасцена. Настояват за контрол от страна на държавата по цялата верига на производство. Българското розово масло е в един митнически код с всички други етерични масла. Производителите нямат обратна връзка какво е количеството, което се изнася.

Връщайки данък добавен стойност, Националната агенция по приходите също може да осъществява контрол. Съдържанието на сувенирите с розово масло е съмнително. Етикетите върху тези стоки също.

Експертът допълни, че липсва и защита на българския посадъчен материал. Изнасят се корени за Азербайджан и други трети страни.

Българското розово масло ще попадне сред стоте европейски продукта, които ще бъдат защитени от имитации в Китай. В момента ЕС и народната република водят преговори за взаимно признаване на 100 европейски и 100 китайски продукта със защитени наименования.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.