1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Административни неуредици забавят изплащането на субсидиите за качествени плодове и зеленчуци

Административни неуредици забавят изплащането на субсидиите за качествени плодове и зеленчуци

Парите ще бъдат преведени на фермерите до средата на април

Административни неуредици са попречили на изплащането на субсидиите по Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, което трябваше да стане до 15 март, съобщи "Капитал Daily".

От Държавен фонд "Земеделие" коментираха, че в момента се работи по въпроса и парите ще бъдат преведени на фермерите до средата на април. През ноември отново административни проблеми по тази схема за малко да блокират подаването на документи по нея заради липса на одобрен формуляр за кандидатстване.

Тези субсидии ще се изплащат за първи път. От областните земеделски служби са обяснили на стопаните, че не знаят кога ще стане плащането. От Фонд "Земеделие" посочват, че в момента се обработват подадените данни от агенцията по храните. Отделно от това се очаква и земеделското министерство да издаде указания за начина на калкулиране на субсидията.

Работата по тази схема за подпомагане започна още през пролетта на миналата година, но след това имаше редица проблеми - със сертификацията, с подаването на документи, след което срокът за кандидатстване беше удължен. За да получат парите, продукцията на стопаните трябва да отговаря на изисквания за размер и форма. Няма обаче такива за препаратите, които се използват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.