1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Агрономи: Хлебопекарните качества на пшеницата тази година са високи

Агрономи: Хлебопекарните качества на пшеницата тази година са високи

Снимка:

Производителите се въздържат от прогнози за търговията на този етап

Броени дни след приключването на жътвата на ечемика пазарът се пробва със значително по-високи цени от миналогодишните. Офертите „продава“ в Южна България достигат до 380-400 лв., което е с 80-100 лв. повече от търговията през миналата година. Това съобщи за Investor.bg председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, отбелязвайки хода на жътвената кампания до момента.

За разлика от пшеницата при посевите с ечемик тази зима бяха засегнати голяма част от площите. Въпреки че през есента бяха засети 1,62 млн. дка с ечемик, заради унищожените посеви се очаква да бъдат прибрани около 600-700 хиляди тона вместо очакваните 900 хиляди тона зърно. Средният добив от декар е 370 килограма, поясниха от асоциацията.

В първите дни от жътвата на пшеницата производителите очакват тазгодишното качество да бъде изключително добро. „За първи път агрономите отбелязват, че хлебопекарните качества на пшеницата са изключително високи, което ще се отрази и на цените“, коментира още Вукодинов. Той обаче направи уговорката, че прави тези прогнози при сухо време и след жътвата, защото при евентуални дъждове качеството на зърното може да се влоши.

На този етап производителите се въздържат от прогнози за търговията, тъй като обичайно пазарът става ясен едва след приключването на кампаниите в Русия и Украйна. След напоителните пролетни дъждове житните посеви се подобриха, затова и очакванията са количествата пшеница да достигнат 3,7-3,8 млн. тона при прогнозирани през есента 3,4 -3,5 млн. тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.