1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Агросекторът подготвя колективен иск срещу Фонд „Земеделие“

Агросекторът подготвя колективен иск срещу Фонд „Земеделие“

Според Асоциацията на земеделските производители по неясни критерии обработваеми площи са изключени от допустимия за подпомагане слой

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) подготвя колективен иск, с който да се оспорят наложените санкции на 5 803 производители, които трябва да възстановят част от субсидиите за площ от 2009 г., пише investor.bg. Списъкът със санкционираните фермери бе публикуван в края на миналата седмица на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Според асоциацията по неясни критерии обработваеми площи са изключени от допустимия за подпомагане слой. ДФЗ е изплатил сумите, а после на базата на сателитни снимки се отчита разминаване в обработваемите площи и се въвеждат санкции със задна дата, твърди организацията.

В списъка с бенефициенти, които следва да възстановяват надвзети субсидии, попадат и такива производители, които в трите последователни кампании за 2007, 2008 и 2009 г. са очертали и обработвали едни и същи площи. При теренните проверки на място не са установени несъответствия и въпреки това те попадат в списъка с длъжници към ДФЗ.

Според фонда обаче земеделците са очертали площи, които не подлежат на подпомагане, например пътища и гори, или пък са поддържали земите в лошо състояние.

Сред земеделските производители попадат и такива с голям обем обработваеми площи, които заради санкции от 200 лева не могат да получат субсидиите си за 2010 г., които в момента са им необходими за пролетната кампания, посочва асоциацията.

Тази седмица областните дирекции на фонда отправят покани към земеделските производители за получаване на актове за установяване на публични държавни вземания. Председателят на УС на АЗПБ Христо Цветанов заяви, че според консултациите, направени с ангажираната адвокатска кантора, се изяснява, че въпреки подписаните актове, санкционираните земеделски производители имат право на завеждане на дела.

Днес е поискана среща със земеделския министър Мирослав Найденов и ще се настоява за преразглеждане на санкциите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.