1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Академия „Пендара“ се провежда за предприемачи в областта на местните храни

Академия „Пендара“ се провежда за предприемачи в областта на местните храни

Успешно преминалите програмата получават удостоверение за проведено HACCP обучение

Академия “Пендара” за тези, които искат да започнат бизнес с местни храни, ще се провежда от тази година в София, Пловдив и Варна през месеците април и май. Tридневната програма ще развие уменията на обучаващите се да изготвят сами своята технологична документация (HACCP), да разработят свой бизнес план, ще ги насочи към успешните практики в областта на местните храни и ще ги запознае с много практически примери”, обясни инж. Гергана Кабаиванова, ръководител на Академия „Пендара”, инициатор на фермерските пазари у нас и управител на Фондация „Локалфууд.БГ”.

Комплексното обучение обхваща всички аспекти за успешното управление на такъв бизнес.   Изяснява какво е местна храна, как европейското законодателство я дефинира, какво кара хората да я купуват, кои са потенциалните ѝ клиенти, какво е тяхното поведение и къде ще могат да бъдат намерени. От лекторите в маркетинговия блок – инж. Гергана Кабаиванова, Иван Бондоков и Валентина Куцева, обучаващите се ще научат кои са стратегическите предимства на микро бизнеса пред големия бизнес, как могат да конкурират и да си взаимодействат с големите играчи на пазара.

Включен е модул,  посветен на бизнес моделирането, който ще помогне на стартиращите предприемачи да формулират маркетинговите си цели и да се позиционират на пазара. Дизайнът на продукта, опаковката, магазина, ресторанта, както и рекламните стратегии, нуждата от сайт и електронен магазин за микро бизнеса също ще бъдат включени като важни за успеха.

Обучението през втория и третия ден ще бъде фокусирано върху управлението на системите за безопасност и качество на храните в микро предприятията. Лектор е д-р Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), бивш  съветник в Мисията на Република България към ЕС в Брюксел по безопасност на храните и експерт в Генерална дирекция САНКО към Европейската комисия. Той ще направи кратък преглед на европейското и българското законодателство по безопасност на храните. Д-р Костов ще разясни какви са изискванията към микро предприятието за производство и микро обектите за продажба на храни.

Този блок от теми включва и най-значимата за микро бизнеса – каква гъвкавост е допустима при прилагане на системите за управление на безопасността на храните, основани на принципите на HACCP. Експертът ще разясни облекченията при изграждане на микро предприятия, технологичната поточност на процесите и въвеждането на програмите за самоконтрол. Обучението включва практически примери и дискусия върху казуси за производство и търговия на различни категории местни храни.

Доц. Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и национален координатор на Slow Food в България ще представи темата за идентичността на местните храни, местното кулинарно наследство и култура. Друга тема, която също е включена в програмата е финансирането на начинаещите предприемачи.

В заключителната част на Академия Пендара е планирана нетуъркинг сесия, в която успешни действащи производители на местни храни ще представят бизнеса си. За обучението на стартиращите предприемачи е осигурено частично финансиране от Фондация „Америка за България“.

Успешно преминалите програмата ще получат удостоверение за проведено HACCP обучение, насоки за бизнес план и стъпки за развитие. През тази година организаторите ще осигурят и атрактивни бонуси: безплатно изготвяне на HACCP план на стойност до 150 лв; персонална консултация по маркетинг и бизнес планиране; едногодишен абонамент за Клуб „Пендара“ в www.pendara.localfood.bg с наръчници и статии от експерти, както и стикер за витрина, който ще отличава бизнеса на курсистите пред БАБХ като такъв, подготвен от топ експерти. Най-добрите проекти ще бъдат наградени с рекламна статия на стойност 300 лева в ЛокалФуд.БГ.

Обучението се провежда  в София - 12-14 април, Пловдив - 19-21 април и Варна - 10-12 май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.