1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Активна международната търговия с пшеница прогнозират експерти

Активна международната търговия с пшеница прогнозират експерти

Световната реколта ще бъде отново рекордна

Активна международната търговия с пшеница и рекордни обеми прогнозират  експертите от американското земеделско министерство (USDA). Според анализаторите през настоящата стопанска година ще бъде отбелязан ръст от близо 5 до общо 177 милиона тона.

Причината е по-силното търсене от страна на някои държави в Азия, както и от Бразилия. По-голям износ ще има от Европейския съюз и Австралия, като увеличението за Стария континент е с прогнозирани 500 хиляди до 25 и половина милиона тона, докато за Австралия се предвижда същия ръст и общ обем от близо 24 милиона тона. Украйна също ще има с 200 хиляди тона по-голям експорт, който ще достигне около 16 милиона тона.

Световната реколта ще бъде отново рекордна, смятат анализаторите. Прогнозата им е завишена с милион и половина тона до над 750 милиона тона, което е със 17 милиона тона повече от предишната година.

На фона на глобалното производство американските фермери са намалили площите си със зимна пшеница с милион и половина хектара до почти рекордно малкото 13 милиона хектара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.