1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Акция на прокуратурата във "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД

Акция на прокуратурата във "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД

До момента разследването е установило данъчни престъпления

Собственикът на „Винпром Карнобат“  Миню Стайков и още 9 души са задържани за 24 часа в рамките на операция на спецпрокуратурата срещу организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от националното радио. Утре ще стане ясно на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. 

Гешев каза, че се събират доказателства за това как са се изпирали парите от незаконната фабрика на цигари, която службите разкриха преди два месеца в Карнобат. По думите му това е ставало чрез десетки фирми и в момента се изземват документи от управителите, за да се намерят доказателства.

Разследването до момента е установило, че данъчните престъпления са извършвани в периода 2009-2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци", като по този начин се извършвала данъчна измама.
 
Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС. Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009 г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление, посочват от държавното обвинение. 

Прокурорът напомни, че фабриката в Карнобат била много модерно оборудвана за стандартите в България, там работели хора от Армения, които разполагали с общежитие, кухня и фитнес, но не излизали навън. Седмично по цени на черния пазар от работата на фабриката се печелели по 1.5 млн. лв. Сградата била собственост на сина на кмета на Карнобат Георги Димитров (местна коалиция "Левицата" с водещ участник АБВ). Наемател на помещенията бил портиерът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.