1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ангел Вукодинов: Искаме регламентирани правила в сектор "Земеделие"

Ангел Вукодинов: Искаме регламентирани правила в сектор "Земеделие"

Орязаните средства за сектора не са най-големият проблем пред производителите в бранша

Общата рамка за печалбата от земеделие се представя много изкривено и неправомерно от министър Дянков, каза в интервю за агенция „Фокус” Ангел Вукодинов, новоизбраният председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Дянков казва, че се печелят 48 лв на декар – някъде се печели, но някъде – не. Има места, на които печелят и повече, но има райони като видинско, сливенско, казанлъшко и част от пловдивско, където далеч няма такива рентабилности и колегите са на ръба на оцеляването”, каза Вукодинов.

Орязването на средства от бюджета за сектор „Земеделие”, според него, ще доведе до трайни последици върху търговията със земеделски консумативи, инвестициите в сектора и до намаляване на конкурентоспособността.

„Проблемът не е в съществуването на сектора. Ние искаме правила. Няма да говорим дори за това „дайте ни пари защото сме бедни”, „дайте ни пари, защото не можем да си купим един килограм тор или суровина”. Липсата на тези пари, ще доведе до намаляване на конкурентоспособността, тоест ще се произвежда по-скъпа продукция. Всеки, който произвежда по-скъпа продукция, по-трудно я реализира на пазара, или не я реализира с достатъчно печалба или възвръщаемост.

В един момент, както се очертава, земеделската година ще е много трудна, защото сушата вече е налице. Имаме много тежка лятна и есенна подготовка, много голяма амортизация на машините, неравномерно засети и поникнали есенници. Трагично е положението с около два милиона и половина декара рапица; вероятно голяма част от нея, ако така продължи, няма да презимува, защото е много особена култура. Но тя е много добра алтернатива за българското земеделие, която носеше добри доходи. В момента има около 300 милиона лева „заровени” в земята, от които не знаем каква ще бъде реколтата и възвращаемостта”, каза Вукодинов.

Орязаните средства за сектор „Земеделие” не са най-големият проблем пред производителите в бранша. „Ние имаме тотално нерегламентирани правила за работа в сектора“, заяви той. Има 42 хиляди застъпвания между земеделските производители. Понякога са изкуствени – на един метър. От министерствата на финансите и на земеделието се подават недоносени проекти за нотификации, които Европа връща и казва, че проектът не е добър. Ние вече се питаме – дали умишлено не се подават недоразработени нотификации, за да не се приемат от Европа. И най-вероятно е така, коментира той.

В протеста днес участват не само зърнопроизводителите, но и повечето от браншови организации в сектора, като Българска асоциация на собствениците на земеделски земи, Националния съюз на земеделските кооперациите в България, Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010, Българска асоциация на фермерите, пчеларски организации и други.

„Сектор Земеделие ще съществува винаги, с или без тези пари. Той е съществувал стотици години назад. Сектор „Земеделие” ни е вадил от всички икономически кризи в нашата история. Проблемът не е в съществуването, ние искаме правила”, каза Вукодинов.

На Общо събрание на НАЗ за председател на УС на НАЗ беше избран Ангел Вукодинов със заместник-председатели Васил Петров, Радослав Христов и Георги Милев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.