1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ангел Вукодинов: Няма да искаме оставки, ако управляващите изпълнят подписаните споразумения

Ангел Вукодинов: Няма да искаме оставки, ако управляващите изпълнят подписаните споразумения

Зърнопроизводителите настояват да си получат парите за акциза върху горивото, което използват

Ако управляващите намерят начин да изпълнят подписаните споразумения, ние няма да искаме оставки. Премиерът да реши. Това заяви председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов в ефира на Нова телевизия след като в събота от организацията обявиха, че разбират, че няма пари и затова вече искат само оставките на земеделския и финансовия министър заради неизпълненото споразумение.

Вукодинов посочи, че неговите колеги са осигурили "комфорт на ГЕРБ... но за последната седмица са били излъгани два пъти". Той обясни, че половината българи са гласували за управляващите, включително и техни членове. Зърнопроизводителите настояват да си получат парите за акциза върху горивото, което използват. Снощи те обявиха, че става дума за около 150 млн. лв., колкото са годишните им разходи с ДДС.

Председателят на асоциацията разказа, че влизането в София ставало бавно, до 2 ч. сутринта, тъй като полицията ги проверяла "излишно" за документи и алкохол. Той потвърди, че от 12 до 17 ч. ще има два протеста – на пл. "Алексадър Невски" и пред Министерски съвет и шествия. На 8 декември, четвъртък, обаче няма да има никакви прояви, защото тогава изтича и разрешението им от общината.

В отговор земеделският министър Мирослав Найденов още веднъж заяви, че правителството не е излъгало зърнопроизводителите и те самите знаят колко трудно се е стигнало до параметрите на подписаната през септември финансова рамка. Той подчерта, че още тогава финансовият министър Симеон Дянков е казал на стопаните, че такова споразумение не е нормална практика и не може да се подписва преди да е ясен бюджета за следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.