Ангел Вукодинов: Очакваме ясно заявена политическа воля за прилагане на акциза на горивата за земеделските производители

Министерството на финансите бави становището си по въпроса

При най-добра воля, в близките няколко месеца не виждаме как ще стане прилагането на система за ползване на гориво с намалена ставка на акциза за земеделските производители. Най-вероятно ще трябва да заявим на членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите, както и на всички земеделски производители, че сме излъгани по този въпрос за пореден път. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Зърнопроизводителите не са доволни от отговора на премиера по време на парламентарния контрол на въпрос от народния представител от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова относно допълнително споразумение към Меморандум от 8 юни 2010 г., подписан между правителството на Република България и Национална асоциация на зърнопроизводителите. Въпросът не се касае само за зърнопроизводителите, а всички земеделски производители, уточни Вукодинов.

„Естествено, че не сме доволни, защото, първо – има едни споразумения от миналата година, които не се изпълниха, второ – по време на нашите протести през декември месец миналата година премиерът размаха нотификацията от ЕС и каза, че от 1 януари 2012 г. ще имаме система за ползване на гориво с намалена ставка на акциза, а сега в момента даже не получаваме и отговор – дали ще има такава система и трето – този прословут 1 милиард лв. – говорим за 880 милиона лв., от които 780 милиона лв. са от ЕС и под 90 милиона лв. са от националния бюджет, така че те не зависят от волята на нашето правителство, а от Общата селскостопанска политика, която действа в ЕС – добра или лоша. И ние също се подчиняваме на тази политика”, каза Ангел Вукодинов.

„На наш въпрос министърът на земеделието и храните отговори, че си е свършил работата и вече трябва да търсим решението в становището на Министерството на финансите и в политическата воля на управляващите за приемане на поправки в два от законите, касаещи използването на този вид държавна помощ – Закона за акциза и данъчните складове и Закона за подпомагане на земеделските производители. На този етап нямаме информация тези закони да се влезли дори и на първо четене”, подчерта Вукодинов.

Министерството на финансите бави становището си по въпроса. „Имаме питане към министъра на земеделието и храните, имаме питане към парламентарната Комисия по земеделие и гори – те казват, че чакат това становище. Написали сме писмо на премиера и сме казали, че очакваме ясно заявена политическа воля за прилагане на тази помощ, която беше публично обещана със споразумението от миналата година, както и по време на нашите протести в София – тя беше размахвана, че е нотифицирана от ЕК и ще се прилага от 1 януари. Днес е април и ние не виждаме как ще стане това в първото полугодие, дори и да видим ясна политическа воля. Засега не виждаме такава”, каза Ангел Вукодинов.

Вече около месец нямаме отговор на писмото, което изпратихме до премиера, за да получим официално отговор – да разчитат или да не разчитат земеделците на намалена ставка на акциза за земеделски нужди, каквато е практиката навсякъде в Европа. Това е още по-актуално в момента, когато цените на дизеловото гориво стремително се приближават към 3 лв.”, каза още Вукодинов.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.