1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Анкета на тема: ОТ ФЕРМАТА ДО ТРАПЕЗАТА – ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Анкета на тема: ОТ ФЕРМАТА ДО ТРАПЕЗАТА – ПОГЛЕД В БЪДЕЩЕТО НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Стратегията От Фермата до трапезата ще се отрази пряко или косвено на различни аспекти от живота и икономиката на страната

Реалистични ли са за нашите условия целите, които си поставя Зелената сделка и в частност Стратегията „От фермата до трапезата“ – това се опитва да разбере последната анкета за 2020 г. на проекта „Заедно за Българското село!“

Стратегията „От фермата до трапезата“ е част от Европейския зелен пакт (т.нар. Зелена сделка), който има за цел да направи Европейския съюз напълно неутрален спрямо климата до 2050 г. Тя е също така тясно свързана със стратегията на ЕС за опазване на биоразнобразието, а сред формулираните цели е и продоволствената система на ЕС да стане по-здрава и устойчива на кризи като тази с Covid-19, както и на природни бедствия като наводнения и засушавания.

Тя обхваща цялата верига на доставки на храни и включва промени в правилата на производство на всяка от неговите стъпки. Това включва промени в допустимите нива на пестицидите и отношението към животните, мерки за намаляване на хранителните отпадъци и за етикетирането на храни, инициатива за улавяне на въглероден диоксид в земеделието и реформа на селскостопанската политика на ЕС.

Но кои са основните моменти в Стратегията?

  • 50% намаление на използването на пестициди 
  • Поне 20% намаление на използването на изкуствени торове  
  • 50% намаление на продажбите на антимикробни средства за селскостопанските животни 
  • 25% от земеделската земя да бъде обработвана по правилата за био земеделие  

Но доколко обществеността у нас е наясно с целите на Зелената сделка и вярваме ли в положителните резултати от прилагането на Стратегията „От фермата до трапезата“? Какъв ще бъде ефектът върху крайния потребител при успешното прилагане на стратегията "От фермата до трапезата" през следващите 10 години? На тези и други въпроси се опитва да отговори Фондация Смарт Агростарт чрез последната си анкета за 2020 г.

Стратегията От Фермата до трапезата ще се отрази пряко или косвено на различни аспекти от живота и икономиката на страната. Ето защо е важно широката общественост да бъде включена при изготвянето на нормативнните документи по нейното прилагане.

Попълването на анкетата ТУК ще даде представа за общата нагласа на обществеността по отношение на Стратегията.

Всяко мнение е от значение! Включи се и ти!!!

Проект „Заедно за българското село!“ е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Оперативна програма „Добро управление“.

Анкетата може да откриете на следния линк: https://smartagro.bg/survey/ot-fermata-do-trapezata/ .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.