1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Аржентина ще увеличи експорта на соя и пшеница

Аржентина ще увеличи експорта на соя и пшеница

След премахването на износните мита наблюдатели очакват значителни загуби за хазната

С 30 % да бъде увеличен износът на соя, царевица и пшеница от Аржентина. За това настоява новоизбраният президент на страната Маурицио Макри.

Изборните резултати ще окажат сериозно влияние върху световните пазари на зърнени и маслодайни продукти, твърдят анализатори. Една от идеите на Макри е да премахне изцяло или да намали значително високите износни мита, налагани досега за соята, царевицата и пшеницата. Освен това ще бъдат премахнати квотите и ограниченията, които регулират пазара на тези продукти. Това ще доведе до засилване на експорта и производството в страната.

Целта на новия президент е в кратки срокове да удвои износа на пшеница и да измести Бразилия от втората позиция при експорта на царевица. Ще бъде променен и сеитбооборотът, за да се възстановят почвите, на които досега се е отглеждала соя.

До 2019 година страната трябва да изнася общо 130 милиона тона маслодайни и зърнени култури, а производството на соя и соев шрот да нарасне от сегашните 45 на 52 милиона тона годишно, настоява Макри. При предишното управление търговията с аграрни продукти бе строго регламентирана, за да се осигури вътрешното потребление. След премахването на износните мита наблюдатели очакват значителни загуби за хазната, както и политическо напрежение, породено от новата икономическа линия на правителството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.