1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Асоциацията на млекопреработвателите поиска спешна среща с министър Греков

Асоциацията на млекопреработвателите поиска спешна среща с министър Греков

Целта е да бъде обсъдена единна, ясна и държавническа позиция по въпросите на млекопреработването

Асоциацията на млекопреработвателите поиска спешна среща с министъра на земеделието проф. Димитър Греков, по повод твърдения на заместник-министъра Явор Гечев в телевизионно предаване. На срещата трябва да бъде обсъдена единна, ясна и държавническа позиция по въпросите на млекопреработването.

"Участието на г-н Гечев ние - млекопреработвателите приемаме като проява на некомпетентност, очевидно непознаване на проблемите в бранша на млекопреработването и явен стремеж към евтин популизъм", се казва в декларацията на млекопреработвателите.

Според млекопреработвателите, заместник-министърът е показал непознаване на практиките за създаване на стандартите, по които сега се произвеждат кисели млека и други млечни продукти, които се продават на пазара и се изнасят в други страни.

"Заместник-министърът искаше да се хареса на „улицата”, като заяви, че в България няма кисело мляко, че се произвежда само йогурт. На г-н Гечев очевидно не му е известно колко усилия се положиха от страна на Асоциацията на млекопреработвателите в България, на много научни звена и научни работници, на производители на сурово мляко и преработватели да се разработят не само стандартите, да се внедрят, но и да се създадат редица документи - наредби и правилници, които да гарантират качеството на българските млечни продукти.

В този смисъл г-н Гечев не само подцени, той се подигра с труда на хората, които се борят за утвърждаването на българските млечни продукти произведени по оригинални български технологии сред потребители в страната и по света", се казва в декларацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.