1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Австралия осъди френски концерн заради некоректни договори

Австралия осъди френски концерн заради некоректни договори

Кодексът за млякото беше въведен от австралийското правителство през 2020 година, за да гарантира справедливи и прозрачни отношения между фермерите и преработвателите на Петия континент

Глоба от 950 000 австралийски долара, или 570 000 евро, трябва да плати австралийският клон на голям френски млекопреработвателен концерн, след като беше осъден за нарушения срещу местния кодекс за млечни продукти. Компанията е една от най-големите в Европа и има подразделения в много други държави. 90 % от нейното производство са сирена.
 
Кодексът за млякото беше въведен от австралийското правителство през 2020 година, за да гарантира справедливи и прозрачни отношения между фермерите и преработвателите на Петия континент. Френският концерн беше осъден на първа инстанция още през миналата година, по обвинение, че е нарушила кодекса в няколко пункта. След обжалване и ново дело пред Австралийския федерален съд, присъдата е ефективна.
Според магистратите е доказано, че компанията е сключвала договори за доставка, запазвайки си правото да ги прекрати едностранно, дори когато няма нарушения от страна на фермерите. Според тези договори млекопреработвателят е можел да се откаже от тях, ако доставчикът предприеме действия, с които вреди на репутацията на компанията, нейните клиенти или други заинтересовани страни. Съдът е на мнение, че подобна клауза противоречи на кодекса. Друго нарушение, установено по време на делото, е, че концернът не е публикувал договорите за доставка на своята интернет-страница. Вместо това всеки фермер е трябвало да се регистрира на сайта и изрично да поиска да му изпратят договора.
 
От австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите посочват, че кодексът е въведен, за да помогне на фермерите да взимат информирано решение на кого да продават млякото си, давайки им прозрачност за договорените цени, както и възможност да сравняват офертите на различните компании за преработка. 
В същото време представители на френския концерн уверяват, че изцяло застават зад кодекса. Нарушенията са станали една година след влизането му в сила и са били неумишлени и плод на технически грешки. Правилата задължават млекопреработвателите всяка година на 1 юни да публикуват своите договори, посочвайки минималните изкупни цени, количествата и изискванията за качество. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.