1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Австрия забранява отглеждането на ГМО

Австрия забранява отглеждането на ГМО

Министерството изрази оптимизъм, че ще събере нужната подкрепа

Национална забрана за отглеждане на генномодифицирани растения в Австрия. Министерският съвет на страната одобри във вторник законопроект, който ще бъде внесен за разглеждане в парламента.

С този закон министерството на земеделието иска да гарантира, че правото на национална забрана за отглеждане на ГМО, предоставено на страните-членки от Европейската комисия, ще важи за всички австрийски провинции и няма да има разпокъсване. "Вече стана ясно, че австрийските ниви ще продължат да бъдат без ГМО. Със закона създаваме правна сигурност както за провинциите, така и за отделните стопани и за потребителите", изтъкна министърът на земеделието Андра Рупрехтер при представянето на проекта.

Първото четене в парламента ще се състои след лятната ваканция, съобщиха от агроведомството. За да влезе в сила, законът се нуждае от две трети от гласовете, тъй като са засегнати и конституционни въпроси. Досега забраните за отглеждане на определени растения бяха в юрисдикцията на отделните провинции. Министерството изрази оптимизъм, че ще събере нужната подкрепа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.