1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Axereal – България дава решения за всеки зърнопроизводител

Axereal – България дава решения за всеки зърнопроизводител

Компанията е един от първите производители на малц в света

Земя, селскостопански култури, фермер – това са три неразвивно свързани една с друга думи. Всичко това се обославя от тежък труд. Най-важният фактор обаче е крайният резултат или с други думи казано рентабилността в стопанството.  Трудно ли е да се постигне? Да, но решение винаги има. Тук идва мястото и на Axereal. На българския пазар търгуват с качествени семена и биоторове вече 10 години, но едва от миналата година те сформират дружество в държавата ни – така се ражда Axereal – България. „През този дълъг период ние продавахме и развивахме  производството на твърда пшеница тук. Причината – страната има подходящ климат и почви да отглеждането й. Това доведе до нуждата да създадем едно дружество в страната, за да структурираме дейноста си. Наличието на юридическо лице тук много улеснява бизнеса“, обясни Силван Паю, мениджър Axereal  – България.

Но нека направим кратка ретроспекция. Годината е 1937 – тогава се полагат основите на Axereal – компанията лидер на пазара за житни култури в Централна и Източна Европа. И още те са най-голямата френска кооперация, вклчват в себе си 13 000 земеделци. Производствените им площи в Централна  Франция и в Централна и Източна Европа пък се простира на площ от 1 500 000 ха. „Axereal  се занимава основно с житни култури, като минава през всички етапи на производство. Занимаваме се със семепроизводство, имаме сключени партньорства с най-големите семенарски кръщи във Франция, и не само – сътрудничим си и с немски, и испански семенарски къщи. Финансираме и подпомагаме производителите по време на прибиране на реколтата, помагаме им да я окачествят и съответно да я реализират на пазар, без значение дали е вътрешен или външен.

Намирането на пазар за  Axereal е най-важно, защото в крайна сметка това е най-трудното. Не казвам, че е лесно да се произвежда, но да реализираш продукцията си е  голямо предизвикателство. Поради тази причина ние вече 20 години се борим с този проблем, заедно със земеделските производители, инвестираме в промишлеността – промишленост и обработка на зърнените култури. При обработката на зърно или брашно си партнираме с вериги за производство на хляб. Реализираме пивоварния ечемик, заедно с една мрежа от заводи за малц. Всъщност, тук ще ви споделя един любопитен факт,  Axereal, е първият производител на малц в света. Дори притежаваме най-големия завод за производство на малц в Европа. Той е базиран в Белгия“, разказа Силван Паю , мениджър Axereal  – България.

В портфолиото си Axereal  акцентира върху семена, пивоварни и фуражни ечемици и биостимулатори. Продуките на компанията са съкровище за земеделците, всяко едно такова обаче си има своя брилянт. Сърцето на продуктовата линия са високодобивните ечемици. Време е обаче да обърнем поглед към портфолиото им.  Cellule – високодобивен ранен сорт хлебна пшеница, предназначен за интензивно отглеждане. Сортът впечатлява с издържливост при зимуване и устойчивост на полягане. „Той е много технически сорт. Какво имам предвид под технически – трява да се сее много рано до 1-ви октомври, но мисля, че без третиране с продукти получаването на висок добив е почти невъзможно. По специфично за нас е, че предлагаме интересно портфолио от твърда пшеница. Освен това работим и по проекти свързани с нови култури като нахут, лен, но това са неща, който ще излизат в бъдеще“, каза Силван Паю.

Представяме ви още един ранен сорт - Nogal. Характеризира се с гъвкав период на сеитба и високо съдържание на протеин.  „Подходящ е при екстремни условия, след царевица, след късното й прибиране Nogal ще свърши работа. Идеален и за планинските райони, при влажна есен. Nogal  е предназначен за земеделците, които гонят по-скоро площ, отколкото добив. Той е лидер тук –  може да добива без много грижи“, каза Паю. И добави „Що се отнася до пивоварните ечемици – имаме  високодобивен, шест редов сорт, който тази година изпитваме в български условия. Ще видим дали е пригоден за тази географска ширина. По мои наблюдения към момента се представя добре. Предстои да разберем и дали ще предизвика интерес у пивоварите в страната“. Предложенията при твърдата пшеница пък са с традиция в България. Това е сорта  Pescadou, вече над 10 години се предлага на родния пазар.  „С него няма да стигнете върхови постижения ( 900 кг. на дка), капацитетът му е 500 – 600 кг. на дка“, разказа мениджърът на Axereal  – България. Компанията непрекъснато се усъвършенства.

Доказателство за това са нови и добри решения за земеделците. Все още се изпитват, но резултатите са отлични. Очаква се от есента да бъдат и на българския пазар. За сега остават изненада. В течение на времето те сами ще се разкрият. Как? Когато дойде време да бъде пожънат успехът от демо полетата. „Подобряването на сортовете стои в основата на рентабилноста в бранша. Производителят може да има добра техника, хубави торове, но ако не използва правилната генетика  всички усилия ще са безсмислени“. Така Силван Паю обяснва какви са възгледите на Axereal.

Axereal  – България – предлага и висококачествени биостимулатори с макро и микроелементи. „Знаете ли, не микроелементите са важни, а активните вещества, които помагат за усвояване и преодоляване на климатичните условия и стресове на растението“, обясни Паю.  Биостимулаторите  не само подхранват растението, но и го стимулират при критични моменти, като високи температури, влажни и стресови условия.

Автор: Яница Марова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.