1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бъдещето на фермерските пазари

Бъдещето на фермерските пазари

Фермери, местна власт и организатори се събраха на семинар, организиран от фондация „Биоселена“

„Фермерските пазари – настояще и бъдеще“ – това беше темата на семинар, организиран от фондация „Биоселена“, с финансовата подкрепа на Столична община – по проект от програма Европа. Той се състоя на 14 април и събра за дискусия всички участници по темата: производители, представители на местната власт, организатори на фермерски пазари в столицата.

„Фермерските пазари са единствената възможност за малките производители да предложат своята продукция на краен клиент и то на справедлива цена“, казват производителите. И искат съдействие от местната власт за разрешаване на проблемите, които стоят пред всеки пазар, който трябва да се позиционира на централно място в големия град – трудности при паркирането /за производители и за клиенти/, такси, неясен статут на пазара.

„Форумът е съвсем навременен, защото трябва да разреши всички тези проблеми“, заяви Надежда Бобчева, зам.-кмет на район Оборище в Столична община. Процедурата по промяната в двете наредби, каквито са и предложенията на организаторите на семинара, след направен анализ и проучвания, ще отнеме няколко месеца. „Реалистично е да очакваме промени от началото на следващата година“, уточни Надежда Бобчева.

Според Стоилко Апостолов, председател на фондация „Биоселена“, пътят към постигане на по-добри условия за фермерските пазари минава през диалога и анализа. Фондация „Биоселена“ вече има 5 годишен опит в организирането на фермерския пазар пред аграрното министерство, близо 9 години е този на кооперация Хранкооп. Прочуване на организаторите показва, че близо 90% от столичани приветстват идеята за повече фермерски пазари в София.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.