1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България изнася розово и лавандулово масло за лекарства в чужбина

България изнася розово и лавандулово масло за лекарства в чужбина

Снимка:

Новото направление на тези продукти е във фармацията

България изнася розово и лавандулово масло за лекарства в чужбина. Новото направление на тези продукти е във фармацията. Това съобщи за „Новинар” Ангел Орманов, който е член на Националната асоциация по етерични масла. По думите му в много видове лекарства розата и лавандулата са основни съставки. Етеричните ни масла се купуват масово от Япония и САЩ. Родните продукти се изнасят още за Франция и Англия. Едва 1-2 процента остават за България, обясни Орманов.

По думите му розовите масла се купуват от няколко големи родни фирми с традиция. Родната парфюмерия работи основно с лавандула. Миналата година производителите на уханната суровина отчетоха свръхпроизводство. Той подчерта, че България е задминала Франция и от няколко години е световен лидер в производството на лавандула.

Орманов допълни, че българските етерични масла вече са пробили и в Китай. Според него родните производители успяват да доставят желаните количества за азиатския пазар, тъй като в момента той е свит.

Експертът коментира още, че в последните две години е имало дефицит на маслодайна роза, което се е отразило и на цените на етеричните масла. Заради недостига те са поскъпнали значително. За момента от бранша са оптимисти относно реколтата на рози тази година, тъй като дъждът й действа благоприятно.

Все още обаче не може да се твърди със сигурност дали тя ще бъде добра, тъй като това зависи от климатичните условия. От бранша допълниха, че сред проблемите за тях са необходимите финанси за отглеждане на рози. „Засаждането е скъпо и затова производителите са затруднени”, уточни Орманов.

По думите му трябва да има допълнителни държавни стимули за тях, за да може да се разшири производството, а оттам и цените да станат по-ниски. Миналата година цените за килограм розов цвят достигнаха рекордните 3,30 лв. За сравнение преди три години цената за килограм беше в границите на 1,70 - 2,10 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.