1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България изостава спрямо Европа в семепроизводството

България изостава спрямо Европа в семепроизводството

Антоанета Ангелова: Трябва да се инвестира от една до седем години в сорт

Проблемите с реализацията на земеделските продукти спират развитието на българското семепроизводство. Това заяви Антоанета Ангелова, която от дълги години се занимава с продажбата на зеленчукови семена в България. Производството на плодове и зеленчуци у нас се превъръща във все по-трудно начинание.

 „Ако един производител произвежда качествена продукция и няма къде да я продаде, той няма да има нужда нито от семена, нито от торове, нито от преарати. Всичко се върти около продажбата на стоковата продукция на нашите мили производители.“, обясни Антоанета Ангелова, търговец.

Като друг сериозен проблем, Ангелова изтъкна цената на земеделската стока на пазара

„Българските зеленчукови семена навремето, преди много години бяха добри и бяха на ниво, но като дойде демокрацията, така да се каже, се изостава в селекцията, не се прави нищо ново“, каза Антоанета Ангелова.

Търговецът заяви, че в момента на пазара има изключително качество, но то не е българско производство.

Българските семена биха били по джоба на българския производител, заяви Антоанета Ангелова.

 „Нишката се къса в парите. Пак трябва да говорим за пари! Един сорт се създава безкрайно трудно, години наред се работи за това.Няма средства. Трябва да се инвестира примерно от една до 7 години в един сорт, да се изпита добре, да се изчисти от примеси и тогава да излезе на пазара...а до това време кой ще го финансира?“, каза Ангелова.

 Ако българското производство върви добре и има достатъчно пари за него, може да се отделя и за семепроизводство, и селекция, убедена е бизнес дамата.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.