България подкрепя запазването на правата за засаждане на лозя след 2015 г.

Снимка:

Не трябва да изпращаме дестабилизиращ сигнал към сектора, заяви евродепутатът Мария Неделчева

В Европейския парламент се състоя публично изслушване на тема "Предизвикателството на регулирането потенциала на производството на вино: Какво е бъдещето на правата на засаждане?", организирано от Групата на ЕНП във връзка с предложението на ЕК за либерализиране на правата за засаждане на лозя.

Представители на 15-те страни членки, които се обявиха за запазване на правата за засаждане на лозя след 2015 г. - Германия, Австрия, България, Кипър, Испания, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Португалия, Чехия, Словакия, Румъния и Словения - изразиха своите позиции и аргументи в тяхна защита.

Като представител на България евродепутатът Мария Неделчева засегна някои основни точки от позицията на страната ни по този въпрос.

"Моята страна България се присъединява към усилията за мобилизиране, но не против либерализирането, а преди всичко за защита на интересите на европейските производители и европейския пазар. Загрижени сме за околната среда и европейските пейзажи, за работните места в Европа и за репутацията на европейското вино и неговите производители", заяви Неделчева.

Българският евродепутат обърна внимание на предложението на ЕК за либерализиране в контекста на реформата на ОСП и кризата, на която сме свидетели. Според М. Неделчева в момента се намираме в период, в който чрез реформата на ОСП се поставят въпроси за цели сектори в земеделието, за бюджета на ЕС и за начина, по който тези два фактора - реформата на ОСП и бюджета, могат да дестабилизират част от земеделските сектори в Европа. „В този момент не трябва да се изпраща дестабилизиращ сигнал към сектор, който има нужда от сигурност и стабилност. Винопроизводството допринася за стабилност на пазара, с гарантирано качество е и носи спокойствие и доходи, особено на семействата, занимаващи се с него”, изтъкна Неделчева.

Целия материал за провелото се публично изслушване в ЕП относно бъдещето на правата за засаждане на лозя с участието на Мария Неделчева четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.