1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България ще бъде включена в инвестиционната компания на Саудитска Арабия в областта на земеделието

България ще бъде включена в инвестиционната компания на Саудитска Арабия в областта на земеделието

Снимка:

Това съобщи министърът на земеделието на кралството д-р Фахад Абдулрахман Балгунаим

България ще бъде включена в голямата инициатива на краля на Кралство Саудитска Арабия Абдула ибн Абдел Азис Ал Сауд за инвестиции в земеделието извън кралството. Това съобщи министърът на земеделието на  кралството д-р Фахад Абдулрахман Балгунаим на среща с българския министър на земеделието д-р Мирослав Найденов и наша бизнес-делегация в Риад.

Саудитският министър обяви, че само преди три месеца в страната му е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието и хранителната сигурност, с бюджет от 800 милиона долара и увери, че част от тях ще бъдат вложени в България.  По-специално интересът на Саудитска Арабия е за вложения в областта на зърнените култури и фуражите, животновъдството и производството на храни и рибните ресурси.

Инициативата на крал Абдула е за влагане на инвестиции в чужбина, с цел постигане на сигурност на храните на национално и международно ниво чрез изграждане на интегрирани партньорства със страни, които имат потенциал да развиват и управляват селскостопански инвестиции. Целта е да се осигурят достатъчни количества и стабилни цени за стратегическите земеделски култури. Инициативата е предназначена да осигури взаимни ползи както за Саудитска Арабия, така и да държавата, която получава инвестиции. Част от критериите за избор на държава са плодородни почви, благоприятен климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.

Отваряне на саудитския пазар за българския бизнес и инвестиции в България бяха основните акценти от днешната среща на двамата министри на земеделието. Саудитският министър посочи, че в момента Саудитска Арабия внася 5 млн. агнета от далечна Австралия и 700 хил. тона замразени пилета от Бразилия. Найденов подчерта, че българските агнета и пилета са в пъти по-качествени. Той дори препоръча на домакините от Саудитска Арабия да изпробват в лаборатория качествата на нашите агнета и пилета, за да се видят черно на бяло разликите.

Представителят на „Меком”-Силистра Галина Райчева посочи, че в момента дружеството й изнася 40 хил. агнета месечно за Турция. Направен е и първия износ на фирмата за Катар. Министър Балгунаим заяви, че количествата са твърде малки  спрямо тяхното потребление, на което министър Найденов отговори: „Заповядайте, нашата държава е отворена за вас и вашите инвестиции”.

Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи посочи, че фондовете за земя у нас вече притежават 2,5 млн. декара, които се предлагали и за чужденци. Саудитският министър попита дали чужденците могат да придобиват земя в България, на което министър Найденов отговори, че ангажиментите към ЕС директно не позволяват това, но е възможно, ако инвеститорът регистрира фирма у нас.

Земеделският министър  Мирослав Найденов посочи още, че страната ни е произвела три пъти повече зърно, отколкото е вътрешното й потребление. Всяка година изнасяме около 3 млн. тона. Приблизително толкова е и потреблението на Саудитска Арабия.

Повече информация за търговско-икономическите отношения между България и Саудитска Арабия в областта на земеделието можете да намерите в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.