1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България ще поиска от ЕК увеличаване на средствата за сектор тютюн

България ще поиска от ЕК увеличаване на средствата за сектор тютюн

Снимка:

Целта е да се достигнат миналогодишните нива на подпомагане

България ще поиска от Европейската комисия увеличение на одобрените за тази година средства за тютюнопроизводителите. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните в служебното правителство проф. Иван Станков с представители на тютюнопроизводителите в сградата на МЗХ. Поисканото увеличение е във връзка със заявеното с около 5 хил. тона повече количество тютюн и постъпилите по-голям брой заявления от тютюнопроизводителите през 2012 г. Целта е да се достигнат миналогодишните нива на подпомагане.

Министър Станков се запозна с опасенията на „Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010”, че разпределението на национални доплащания за сектор тютюн в размер на 73 млн. лева по сортови групи ще бъде занижено, а получените средства недостатъчни. От „НАТ-2010” поискаха да бъде подготвено и подписано споразумение за разпределянето на допълнителните средства.

По време на срещата бе решено да започне плащане по подписаната от бившия министър на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заповед за разпределяне на средствата по сортови групи.

Министър Станков изказа подкрепата си към сектора и увери, че заедно с тях ще защитава позицията им както пред ЕК, така и пред институциите в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.