1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България участва в проект за подпомагане на малки и средни предприятия в секторите животновъдство и градинарство

България участва в проект за подпомагане на малки и средни предприятия в секторите животновъдство и градинарство

Целта е да се намерят механизмите за промоция и улесняване на иновативното предприемачество

"Транснационална мрежа за подпомагане на малки и средни предприятия в секторите животновъдство и градинарство – AGRO-START" е проект, който стартира с участието на организации от седем държави. Целта му е да се намерят механизмите за промоция и улесняване на иновативното предприемачество в тези икономически сектори, съобщиха от Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе, който е партньор по проекта. Румъния, България, Гърция, Италия, Словения, Република Македония и Албания участват в него.

По време на изпълнение на проекта ще бъде разработен протокол за услуги за Югоизточна Европа, предназначен за бизнес подпомагащи организации с цел подобряване предоставянето на помощ за малки и средни предприятия, иновационни услуги и асистиране на такъв тип компании, за да могат по-добре да използват възможностите на икономическата зона в региона. Протоколът ще дава също насоки за това как най-добре да се улесни и промотира иновативната предприемаческа среда в секторите животновъдство и градинарство. В рамките на проекта ще бъде създадена база данни на организациите, предоставящи услуги, ще бъде изготвено и проведено електронно обучение и ще се проведе виртуален панаир.

Проектът изхожда от ситуацията, че икономическата зона на Югоизточна Европа е базирана на малки и средни предприятия, в която секторите животновъдство и градинарство играят жизненоважна роля и имат едни и същи проблеми и предизвикателства. Сред тях са слабо използване на иновации, технологии, механизация, нисък образователен ценз, слабо включване на младите хора в селското стопанство, директно влияние на икономическата криза, проблеми при създаването на конкурентни продукти за националните, регионални и европейски пазари.

На 21 и 22 февруари 2013 г. в Букурещ се проведе конференция за стартирането на проект AGRO-START.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.